TRATAKA ÇALIŞMALARI

            K E S İ N T İ S İ Z         B A K I Ş

    Biz burada ilk olarak gözlerimizi kırpmadan bir noktaya bakma çalışmaları yaparak gözlerimizin yaşarma süresini uzatmaya, dikkatimizin hep aynı noktada sabit kalmasını öğrenmeye çalışarak bu sürenin artırılması için çaba verelim.

    Hatha-Yoga' da uygulanan şekli ile gözlerin yaşarması, göz sağlığının artırılması, gözün hastalıklardan kurtulması, göz kanallarının açılması anlamını taşımaktadır ve Hatha-Yoga' da istenilen uygulama bu kadarla sınırlı kalır. Yine de bu ufak uygulama bizi göz kanallarının tıkalı olmasından, gözyaşı bezlerinin yetersiz çalışmasından, kuru göz sendromu olarak bilinen rahatsızlıktan ve yorgun gözlere sahip olmaktan kurtaracaktır.

    Çalışmalarda konsantre olacağımız materyal olarak ufak bir bibloyu, kağıt üzerine çizilmiş bir şekil veya bir resmi  ( Yantra , Mandala )  yada bir mum ışığını seçebiliriz.

    Uygulamalara ilk başladığımızda odaklandığımız noktaya kısa sürelide olsa gözlerimizi kırpmadan baktığımızda gözlerimizin yaşardığını his edeceğiz. Bakış süresini daha kolay artırmak için özellikle mum ışığından istifade edebiliriz. Yinede bakma süremizin istediğimiz uzunlukta olmadığını göreceğiz, ilk zamanlar ara ara gözlerimizi kırparak bu bakışı kesintiye uğratsak da düzenli çalışmalarla gözlerimizi kırpmadan bakma süremizi en uzun zamana çıkarmayı hedeflemeliyiz.

    Zanshin çalışmalarında gözlerin kırpılması konsantrasyonun kesintiye uğraması anlamına gelmektedir, özellikle gözlerde toplanan enerjinin kullanılması sırasında bu kesintinin mümkün olduğu kadar az olması istenilir.

    Bu tip çalışmalarda gözlerin açılması, bakışların değiştirilmesi gibi olgular olmamalı normal bakışlarla çalışmalar gerçekleştirilmeli ve bu şekilde uygulamaya alışılmalıdır.

    Bulunduğumuz noktadan 1,5 - 2 metre kadar uzağımıza göz hizasına kadar yükseltilmiş bir biblo ya da mum yerleştirelim, mümkünse arkasındaki fonun siyah yada kahverengi olmasına dikkat edelim. Bu fon dikkatin dağılmasını önleyecek, bakma süresinin uzamasına yardımcı olacak, özellikle mum ışığı ile çalışıyorsak, ışığın yansımasını da önlemeye yardımcı olacaktır.                                                                                                                      

    Oturuş şeklimizi Dhyana - asana pozisyonlarından bizim için en rahat olanı olarak belirleyelim.

    İlk çalışmalarımızda ellerimizle dizlerimizi kavrayalım, ya da ellerimizi Jnana Mudra pozisyonunda tutalım, el sırtlarımızı dizlerimizin üzerine yerleştirelim. Böylece bir şeyler öğrenmek için çaba sarf ettiğimizi belli edelim.

    Mum ışığı ile çalışma yapıyorsak, ilk çalışmalarımızda ellerimiz ile dizlerimizi kavrayalım. Bu el tutuş şekli kendimize olan güvenimizi ve inancımızı ortaya koymaktadır. Mum ışığı ile yaptığımız çalışmalarda ustalaştığımız zaman ellerimizi Surya Mudra pozisyonunda tutarak el sırtlarımızı dizlerimizin üzerine yerleştirelim.

    Surya   Mudra =   Bu isim güneşin, güneş ışığının  kilitlenmesi,  mühürlenmesi anlamına gelir. Başparmağı, birinci boğumu boşta kalacak şekilde eklem noktasını, yüzük parmağının birinci boğumu boşta kalacak şekilde ilk eklem boğumuna yandan deydirilmesi, diğer üç parmağın serbest bırakılması ve el sırtlarının dizler üzerine konulması ile oluşturulan  Hasta – Mudra pozisyonudur.

    Tüm duygularımızın ve sezgilerimizin açılması için çalışma yaptığımızı belli eder. ( Fizikel inkantasyon )

 Surya  Mudra

     Çalışmalarımızda şart olmamakla beraber sesli olarak nefes almamız ve sesli olarak vermemiz ( Ujjayi )  motivasyonumuzu artıracağından ilk çalışmalarımızda bunu deneyebiliriz. Çalışma iyice öğrenilerek yeterli tecrübe elde edildikten sonra sesli nefes uygulamasına gerek duyulmayabilir.

    Çalışmalarımızı nefesimizi burnumuzdan göğsümüze alarak uygulayalım. İlk kullanacağımız teknik düzenli ve yüzeysel nefesler alarak çalışmaya başlamak olsun. Bunda yeterli tecrübeyi kazandığımızda nefesimizi alıp tutarak ( Antara Kumbhaka ), daha sonra nefesi verip tutarak ( Bahya Kumbhaka ) uygulayabiliriz. Bu iki çalışmada ayrı ayrı yapılarak deneyim kazanıldığında her iki çalışmanın ardı ardına tekrarlanması ile hem nefes alıp tutarak, bunun arkasındanda nefes verip tutarak kesintisiz olarak tekrarlanması zihinsel ve bedensel direncin artırması bakımından uygulanması gereken bir çalışmadır.

    Nefes tutarak yapılan çalışmalarda, mum alevine yada karşımızdaki objeye bakış süremizi nefes tutabilme süremiz ile ölçelim, bunun içinde mum alevine odaklandığımızda nefesimizi tutalım, gözlerimiz yaşardığında, nefes alma ihtiyacı his ettiğimizde, yada gözlerimizi kırpma ihtiyacı duyduğumuzda gözlerimizi kapatalım, yavaş yavaş burnumuzdan göğsümüze nefes alalım,yada verelim,  nefesimizi yeniden tutalım ve gözlerimizi açalım bu şekilde nefes almadan durma süremiz ile, gözlerimizi kırpmadan durabilme süremizi eşitleyelim.

    Nesnemize odaklandıktan sonra göz bebeklerini oynatmamaya dikkat edelim, göz bebeklerimizin oynatılması konsantrasyonu bozacak ve çalışmayı bölecektir.

    Bakış süremiz uzamaya başladığında,  bu çalışmaların konusu dışında da kalsa bakmış olduğumuz nesnenin çevresinde bir ışık haresinin oluştuğunu görebilmemiz mümkündür. Çoğu zaman bu, nesneyi çevreleyen sarı, beyaz ya da duman renginde bir enerji tabakası olarak fark edilir. Konsantrasyon derinleşerek çalışmalar ilerletildiğinde nesne ile evrensel enerji arasındaki enerji akışı da fark edilebilir hale gelebilir.

    Düzenli nefesler alarak çalışmamıza başlayabiliriz.

  Siddha-asana

 

Hazırlık

Burun kanallarımızın açık olduğundan emin olalım

Dhyana-asana oturuş şekillerinden birisi ile oturalım.

Oturuşumuzun rahat ve bizi meşgul etmediğinden emin olalım

Omurgamızı ve başımızı dik hale getirelim

Ellerimizin sırtını dizlerimizin üzerine  Surya Mudra  pozisyonunda yerleştirelim

Burnumuzdan göğsümüze düzenli nefesler alalım

Gözlerimizi sıkmadan kapatalım

Zihnimizi tamamen serbest bırakalım, aklımıza gelen düşünceler üzerinde durmayalım ve zihnimizin rahatladığını his edelim.

 Çalışmamıza başlayabiliriz....

 

Çalışma I

Gözlerimizi bir metre kadar önümüze bakarak açalım

Burnumuzdan göğsümüze yavaş yavaş alabildiğimiz kadar  nefes alalım

Nefes alırken gözlerimizi nefesimize paralel olarak düz bir çizgi boyunca kaldırarak objemize ulaşalım

           ( Gözlerimizi kaldırırken aldığımız yolu nefesimizle birlikte içimize çektiğimizi zihnimizde görselleştirelim. )

 

Düzenli nefesler alalım, gözlerimizi kırpmamaya çalışarak objemize bakalım

Gözlerimizin yorulduğunu, yaşardığını his edelim...

 

Gözlerimizi kapatalım

Başımızı önümüze eğelim, düzenli nefesler alalım.

    Çalışmayı istediğimiz kadar tekrar edelim.

 

    Çalışma II. Nefesimizi dışa verip tutarak çalışmayı uygulayalım (Bahya Kumbhaka)

Gözlerimizi bir metre kadar önümüze bakarak açalım

Burnumuzdan göğsümüze yavaş yavaş alabildiğimiz kadar  nefes alalım

Nefes alırken gözlerimizi nefesimize paralel olarak düz bir çizgi boyunca kaldırarak objemize ulaşalım

           ( Gözlerimizi kaldırırken aldığımız yolu nefesimizle birlikte içimize çektiğimizi duyumsayalım )

Gözlerimizi kapatalım

Nefesimizi yavaş yavaş burnumuzdan dışa verelim

Akciğerlerimiz boşaldığında nefesimizi tutalım  ( Bahya Kumbhaka )

Gözlerimizi açalım, gözlerimizi kırpmamaya çalışarak objemize bakalım

Nefes tutma süremiz kadar bekleyelim...

        ( Bekleme süremizi nefes alma ihtiyacı duyduğumuz zamanla, yada daha fazla bakamayacağımızı his ettiğimiz zamanla eşitleyelim )

Gözlerimizi kapatalım

Burnumuzdan göğsümüze yavaş yavaş sesli nefes alalım (Ujjayi)

Nefesimizi tutalım  ( Antara Kumbhaka )

Nefes tutma süremiz kadar bekleyelim...

Nefesimizi yavaş yavaş sesli olarak burnumuzdan dışa verelim

Nefesimizi tutalım ( Bahya Kumbhaka )

Gözlerimizi açalım, objemize bakalım

Nefes tutma süremiz kadar bekleyelim...

    (  Bu şekilde çalışmamızı bakma süremizi ve nefes tutma süremizi artırarak istediğimiz kadar tekrar edelim )

 

    Bitirirken

Objemize bakarak bir süre düzenli yüzeysel nefesler alalım.

Gözlerimizi kapatalım

Avuç içlerimizi birbirine sürterek ısınmalarını sağlayalım                       

Avuç içlerimizi çukurlaştıralım, parmaklarımızı kapatalım

Ellerimizi gözlerimizin üzerine yerleştirelim.

Kirpiklerimizin avuç içlerimize deymemesine dikkat edelim

Sürtünmeden meydana gelen enerjinin gözlerimizi etkilemesine ve onları rahatlatmasına izin verelim.

Ellerimizin sıcaklığı geçinceye kadar bekleyelim...

 

    A   ==   Çalışmayı  Antara Kumbhaka (Nefes alıp tutarak) tekrar edelim.

    B  ==   Çalışmayı Bahya Kumbhaka (Nefes verip tutarak) tekrar edelim.

    C  ==   Çalışmayı  Bahya Kumbhaka ve Antara Kumbhaka' yı arka arkaya gerçekleştirerek tekrar edelim.

                     GÖZ    KASLARININ   ÇALIŞTIRILMASI

    Trataka çalışmalarının ilk basamağında göz kaslarının çalıştırılması, böylece daha sonra yapılacak çalışmalara hazırlık yer almaktadır. Göz kaslarının yeteri kadar kuvvetli olmaması, göz ile ilgili olan çeşitli rahatsızlıkların ortaya çıkmasına da sebep olmaktadır. Bunlardan ilk akla gelenler arasında göz kaymalarını, şaşılığı ve göz tembelliğini sayabilmemiz mümkündür. Yoga çalışmaları ilerlediğinde uygulanan, dışsal noktalar üzerine yapılan konsantrasyon çalışmalarında da göz kaslarının kuvvetli olması gerekmektedir. Bunlar göz önünde bulundurulduğunda göz kaslarının kuvvetlendirilmesi için yapılan çalışmaların önemi ortaya çıkar. Burada Yoga' nın tekniklerine uygun olarak geliştirilmiş çalışmayı uygulayalım.

    Hazırlık

Fazla parlak olmayan, loş şekilde aydınlatılmış bir odada yüzümüzü duvara dönerek Dhyana-asana  (Meditasyon oturuş pozisyonlarından) birisi ile oturalım.

Duvar ile aramızda iki – iki buçuk metre kadar mesafe bırakalım

Omurgamızın ve başımızın dik olmasına dikkat edelim.

Ellerimizi dizlerimizin üzerine, avuç içlerimiz dizlerimize gelecek şekilde koyarak dizlerimizi kavrayalım.

Vücudumuzu tamamen serbest bırakalım

Çalışma süresince burnumuzdan göğsümüze serbest rahat ve yavaş nefesler alalım.

Yine çalışma süresince başımızı oynatmamaya dikkat edelim

Çalışmamıza  başlayabiliriz...

 

    Çalışma  I

Gözlerimizi tavana doğru çevirelim

Bekleyelim...

 

Gözlerimizi yere doğru çevirelim

Bekleyelim...

 

Bunu  en az beş defa tekrar edelim, gözlerimizi kapatarak dinlenelim.

 

    Çalışma  II

Gözlerimizi sağa doğru çevirelim

Bekleyelim...

 

Gözlerimizi sola doğru çevirelim

Bekleyelim...

 

Bunu  en az beş defa tekrar edelim, gözlerimizi kapatarak dinlenelim.

 

    Çalışma  III

Gözlerimizi yukarıya doğru çevirelim

Sağ tarafa doğru daire çizerek yeniden yukarıya bakar şekle getirelim.

 

Bunu  en az beş defa tekrar edelim, gözlerimizi kapatarak dinlenelim.

 

    Çalışma  IV

Gözlerimizi yukarıya doğru çevirelim

Sol tarafa doğru daire çizerek yeniden yukarıya bakar şekle getirelim.

 

Bunu  en az beş defa tekrar edelim, gözlerimizi kapatarak dinlenelim.

 

    Duvarda göz hizasına bir bellek noktası koyalım  " I "  ve  " 2 "  numaralı çalışmaları yineliyelim

 

    Çalışma   I     Tekrarı

Gözlerimizi tavana doğru çevirelim

Bekleyelim...

 

Gözlerimizi bellek noktasına getirelim

Bekleyelim...

 

Gözlerimizi yere doğru çevirelim

Bekleyelim...

 

Bunu  en az beş defa tekrar edelim, gözlerimizi kapatarak dinlenelim.

 

    Çalışma  II     Tekrarı

Gözlerimizi sağa doğru çevirelim

Bekleyelim...

 

Gözlerimizi bellek noktasına getirelim

Bekleyelim......

 

Gözlerimizi sola doğru çevirelim

Bekleyelim...

 

Bunu  en az beş defa tekrar edelim, gözlerimizi kapatarak dinlenelim.

                                                                               

    Bitirirken

Gözlerimizi kapatalım

Avuç içlerimizi birbirine sürterek ısınmalarını sağlayalım

Avuç içlerimizi çukurlaştıralım, parmaklarımızı kapatalım

Ellerimizi gözlerimizin üzerine koyalım

Kirpiklerimizin avuç içlerimize değmemesine dikkat edelim

Sürtünmeden meydana gelen enerjinin gözlerimizi etkilemesine ve onları rahatlatmasına izin verelim.

Ellerimizin sıcaklığı geçinceye kadar bekleyelim...

                                                                                                         

                  E K A    A B H Y A S A     T R A T A K A

    Bu grupta yapılacak olan çalışmaları tek noktaya odaklanma çabaları, anlamına gelen " Eka Abhyasa Trataka" olarak adlandırabiliriz.

    Bu grup altında toplanan çalışmalarda ortaya çıkan fiziksel faydalar göz kaslarının kuvvetlenmesi, gözlerde meydana gelmiş şaşılık ya da göz kaymalarının düzeltilmesi, göz tembelliğinin giderilmesi yanında görme bozukluklarına da faydalı olacağı çeşitli kaynaklarda belirtilmektedir. Dolayısı ile gözlerden kaynaklanan baş ağrılarında, denge kayıplarında ve bunun gibi sıkıntılı durumlarda da denenmesinin faydalı olacağını söylemek mümkündür. Bu çalışmaları sinir sisteminin direnç kazanması ve panik duygusunun yenilmesi amacıylada kullanabiliriz. Bu çalışmalarda el parmaklarının gerek anlamsal, gerekse fiziksel yönden önemli olduğu hatta parmak ile onunla ilişkili enerji merkezi arasında bir bağ kurulduğu his edilebilir.

    Baş Parmak

    Eka Abhyasa Trataka çalışmalarında başparmak dikkatin yoğunlaşacağı nokta olarak seçilmektedir. Hatha – Yoga çalışmalarında genellikle fiziksel bedene ait faydalar gözetildiğinden çalışma sırasında göz ve zihin ile baş parmağın takip edilmesi yeterli görülür. Oysa, bu takip sırasında konsantrasyonun yoğunluğu arttıkça başparmağın ve onun iletişim içinde bulunduğu enerji merkezinin enerji karakterini yansıtan çeşitli duyumsamalarla karşılaşmak mümkün olmaktadır. Bu duyumsamalar ortaya çıktığında hazırlıklı olmak ve genel bilgilerimizi artırmak açısından başparmağın özelliklerine burada değinmek gerekir.

    Baş parmak,  evrensel enerji, ( makrokozmik enerji ) ile ilişki içinde olduğu düşünülen parmaktır, aynı zamanda evrensel düşünmeyi ve bilgeliği de temsil etmektedir, bunun yanında Pancha Maha Bhuta olarak adlandırılan beş evrensel elementlerden,  Agni Tattva olarak bilinen ateş elementinin, aynı zamanda Surya Vaayu olarak adlandırılan güneşin enerji akımlarının temsilcisidir.

    Ellerimizde başparmaklar Manipura Chakra' nın ( göbek enerji merkezi ) enerjisi ile uyumlanabilen noktalar olarak kabul edilir. Bilindiği gibi bu enerji merkezinin çok yakınında da Solar Plexus olarak adlandırılan, hem sempatik, hem de parasempatik sinirler üzerinde etkili olan sinir yumağı yer almaktadır ( Güneş sinir ağı ).

    Başparmağın enerjisi yükseltildiğinde ve ona konsantre olunduğunda bu çalışmaya bağlı olarak Manipura Chakra' da olduğu gibi  565 – 590 nanometre arasında yer alan dalga boyutlarında ve  530 - 510  Hz  arasında kalan frekans boyutlarında titreşimlere sahip Manipura Chakra' nın enerjisi ile uyum içine girer. Bu enerji boyutlarının sarı rengi yansıttığı, ortaya çıkabilecek duyumsamalarda sarı rengin hâkim olduğu renk tayfının algılanabileceği hatırlanmalıdır. Ayrıca, başparmağın bağlı olduğu Manipura Chakra ve Solar Plexus üzerinde duygu değişimlerinin, enerji yükselmelerinin, ısınmanın ve hareketlenmenin farkına varılması da mümkün olmaktadır. Yinede burada yapmak istediğimiz çalışmalarda amacımızın bu olmadığı akıldan çıkarılmamalıdır. Bu duyumsamaların elde edilmesi bir noktada çalışmanın amacından saptırılması olarak da yorumlanabilir. Bu bölümdeki uygulamalarda yapılması istenilen sadece gözlerin çalıştırılması, konsantrasyon kabiliyetinin artırılması ve fiziksel faydalar temin edilmesi olmalıdır.

    Jnana Mudra:::   Diğer elimizin tutuluş şekli Jnana Mudra olarak adlandırılan, Hasta - Mudra pozisyonunda olabilir. Bu el tutuş şekli hakkında da kısaca bilgi verelim. Jnana Mudra pozisyonu başparmağın ucu ile işaret parmağının ucunun birbirine dokundurulması, diğer parmakların serbest bırakılması ve el sırtlarının dizler üzerine konulması ile gerçekleştirilir. İşaret parmağı pozitif duygu ve düşüncelerin, pozitif eylemlerin temsilcisidir. Aynı zamanda kişisel enerjimizi, kişisel düşünce şeklimizi ve mikro kozmik enerji akımlarını temsil etmektedir.

    Yaşantımızda farkına varmadığımız, önemsemeyerek dikkat etmediğimiz, ama sık sık kullandığımız işaret parmağımızın rol oynadığı, hemen akla gelebilecek iki konuya da  burada değinelim. 

    Herhangi bir olaya kızdığımızda onun yanlış olduğunu belirterek kişisel düşüncemizi ortaya koymak, hatta karşımızdakine bunu kabul ettirmek için yaptığımız hareket, işaret parmağımızı yukarıya doğru uzatmak, diğer parmaklarımızı içe kıvırmak ve bu parmağımızı ona doğru sallamamızdır. Bu kişisel enerjimizi gösterme ve düşüncemizi karşımızdaki kişiye kabul ettirme isteği olarak yorumlanmaktadır.

    Bizden bir şey göstermemiz istenildiğinde, işaret parmağımızı göstermek istediğimiz şeye doğru uzatırız buda kişisel enerjimiz ile göstermek istediğimiz şey arasında bir bağ kurmak istediğimizin ifadesi olarak yorumlanır. Küçük çocuklarda bu hareketi izlemek ve bu bağı his etmek kolaylıkla mümkündür.

İşaret parmağı::: Tattva olarak adlandırılan evrensel elementlerden Vaayu Tattva olarak anılan hava elementinin sembollendirildiği parmaktır. Bu elementin enerjisi ile, aynı zamanda fiziksel bedende yer alan yedi enerji merkezinden  Anahata Chakra olarak adlandırılan göğüs enerji merkezinin enerjisi ile bağlantı içindedir. Anahata Chakra' nın enerjisinin dışa açıldığı, ya da bu enerjinin vücuda girmesine olanak tanıyan nokta olarak görev yapmaktadır.

    Bu uyuma bağlı olarak  500 - 560  nanometre arasında yer alan dalga boyutlarına ve  600 - 580  Hz. arasında kalan frekans boyutlarında titreşimlere sahiptir. Bu titreşimler Anahata Chakra' da olduğu gibi görülen ışığın yeşil renginin yansımasını sağlar. Konsantrasyon yükseltilerek yapılan çalışmalarda enerji yakalandığında parlak ışınımlar içinde çimen yeşili renk algılanmaya başlar.

    İşaret parmağının enerjisi de, bağlantı içinde olan  Anahata Chakra' nın enerjisinde olduğu gibi dolaşım ve solunum sistemlerini etkisi altında tutar. Kalp ve kalp kası üzerine Muladhara Chakra' nın ( Kök enerji merkezi ) enerjisi ile birlikte etki eder. Bu nedenle iki enerji merkezinin uyum içinde olması istenilir.

    Ellerin bu şekilde tutulması ile ortaya çıkan enerji, Timus bezi üzerine de etkilidir, vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, büyüme hormonunu etkiler.

    Ayrıca, parmakların, baş parmak ile uç uca deydirilmesi şeklinde yapılan çalışmalarda başparmağa deydirilen parmak için kapalı bir devre oluşturulur. Parmak ucunda ortaya çıkan enerji, başparmak tarafından alınarak, daha kuvvetlenmiş olarak, yeniden ilgili olduğu enerji merkezine kazandırılır. Burada da işaret parmağı üzerinde toplanan Anahata Chakra enerjisi başparmak vasıtası ile yeniden enerji merkezine dönmektedir.

   Jnana Mudra  

    Hasta Mudra' da işaret parmağının ucunun başparmağın ucu ile bir birine deydirilmesi ve çalışmalarda bu şekilde kullanılması Gyan Mudra, Jnana Mudra, Om Mudra, Dharma Mudra gibi pek çok isimle anılır. Uygulamalarda varılması istenilen nokta ve üzerinde çalışılan enerji göz önüne alınarak bu isimlerden birisi kullanılır.

    Bizim burada kullanacağımız adı ile Jnana Mudra, Bir şeyi öğrenmek, bilgi sahibi olmak, evrensel enerji ile kişisel enerjimizi birbiri ile uyumlamak için yapılan çalışmalarda uygulanan el tutuş şeklidir. ( Bilgelik Mudrası )

Bu grupta uygulanacak çalışmalar:

1 =  Jatr Trataka

2 =  Nasagra Dristhi Trataka

3 =  Bhrumadhya Dristhi Trataka

4 =  Ubhaya Jatr Trataka

 

                             J A T R     T R A T A K  A

    Yapılan çalışmaya baktığımızda çalışmamızın adının, kelime anlamı ile uyumlanmadığını düşünsem de bu çalışma pekçok yerde " tek noktaya odaklanmak "  olarak anlamlandırılmıştır.

    Çalışmaya başlamadan önce başparmağın tırnağı üzerine dikkati çekecek ve odaklanmayı kolaylaştıracak bir bellek konulması konsantrasyonumuzun başparmak ucunda toplanmasını büyük ölçüde kolaylaştıracaktır. İlk çalışmalarımızda, çalışma öğrenilinceye ve alışkanlık kazanılıncaya kadar nefes alışlarına dikkat etmeden, serbest ve yüzeysel nefes alışlarla uygulayabilsek de en kısa zamanda nefes ile hareketi birleştirilerek uyum içinde olması gerektiğini göz ardı etmeden bu birleşme için çaba harcamamız gerekir.

    Nefes düzenine dikkat ederek yapılan çalışmalarda, hareketli olan parmağın gözlerimizle takip ederek yan tarafa açtığımız kısmını, nefesimizi burnumuzdan göğsümüze alarak uygulayalım. Hareketimiz ile nefesimizin uyum içinde olmasına dikkat edelim. Nefesimizi burnumuzdan yavaş yavaş dışa verirken gözlerimiz ile takip ettiğimiz parmağımızı yeniden orta noktaya çekelim.

    Çalışmalar sırasında en çok dikkat edilmesi gereken, başın orta noktada sabit durarak hareket etmemesi, hareketli olan parmağın sadece gözler tarafından kesintisiz şekilde takip edilmesi ve parmağın yan tarafa hareketi sırasında gözlerin kesintisiz olarak başparmağı takibi ile nefes alış verişinin uyum içinde olmasıdır. Takip edilen parmağın son açılış noktası, son görülebilen nokta olmalıdır, böylece göz kasları daha verimli çalışmış olur.

    Uygulamalarda konsantrasyonun ara ara kaybedildiği görülebilir, kesintisiz olarak konsantrasyonun temin edilebilmesi bazen zaman alıcı olabilmektedir

    Jatr Trataka, bilinçli olarak uygulandığı takdirde göz kaslarını çalıştırmak ve konsantrasyonu artırmak amacıyla kullanılabilecek bir çalışmadır. Çalışma tamamen öğrenildiğinde hareket ve nefes gittikçe yavaşlatılarak sinir sisteminin direnç kazanması, panik duygusunun yenilmesi ve sakin bir ruh halinin yakalanması amacına yönelik olarak da uygulanabilir.

    Bir elimizi Jnana Mudra pozisyonunda tutularak el sırtını dizimizin üzerine yerleştrelim.

    Diğer kolumuzu dirseğimiz dik olacak şekilde öne uzatıp baş parmağımız hariç diğer parmaklarımızı yumruk yaparak bellek yapıştırdığımız baş parmağın ucu yukarıya bakar şekilde tutalım.Tüm bu bilgilerden ve hazırlıklardan sonra çalışmamıza başlıyabiliriz.

 

    Hazırlık

Çalışmada kullanacağımız elimizin başparmağı üzerine bir bellek koyalım.

Burun kanallarımızın açık olduğundan emin olalım

Dhyana-asana pozisyonlarından birisi ile oturalım

Omurgamızı ve başımızı tamamen dik hale getirelim

Bir kolumuzu dirseği dik olacak şekilde öne uzatalım

Başparmağı dik tutarak diğer parmakları yumruk yapalım

Parmağımızı göz hizasına kaldıralım

Dikkatimizi hareket edecek olan başparmağımızda toplayalım

Diğer elimizi Jnana Mudra yapalım, el sırtını dizimizin üzerine yerleştirelim.

Düzenli ve sakin nefesler alarak konsantrasyonumuzu artıralım

Pozisyonumuzu ayarladık dan sonra çalışmamıza başlıya biliriz.

 

    Çalışma

Dikkatimizi çalışacağımız parmağımızın ucundaki belekte toplayalım

Burnumuzdan göğsümüze yavaş yavaş derin bir nefes alalım

Nefes alırken başparmağımızı yavaş yavaş yana doğru açalım

Başımızı oynatmadan gözlerimizle başparmağımızı takip edelim

Görebildiğimiz son noktaya geldiğimizde duralım

 

Nefesimizi tutalım

Nefes tutma süremiz kadar Bekleyelim...

 

Nefesimizi yavaş yavaş burnumuzdan dışa vermeye başlayalım

Başımızı oynatmadan gözlerimizle başparmağımızı takip ederek yumruğumuzu orta noktaya getirelim

 

Nefesimizi tutalım

Nefes tutma süremiz kadar Bekleyelim...

Düzenli nefesler alalım

El tutuş pozisyonumuzu değiştirelim

Diğer parmağımızı hareketlendirerek çalışmayı diğer tarafa doğru tekrar edelim

Çalışmayı bir oturuş da en az beş defa tekrar edelim.

 

     Bitirirken

Gözlerimizi kapatalım

Avuç içlerimizi birbirine sürterek ısınmalarını sağlayalım

Avuç içlerimizi çukurlaştıralım, parmaklarımızı kapatalım

Ellerimizi gözlerimizin üzerine koyalım.

Kirpiklerimizin avuç içlerimize değmemesine dikkat edelim

Sürtünmeden meydana gelen enerjinin gözlerimizi etkilemesine ve onları rahatlatmasına izin verelim.

Ellerimizin sıcaklığı geçinceye kadar bekleyelim...

 

                       N A S A G R A     D R İ S H T İ     T R A T A K A

    Çalışmamız, başparmağımızın harekete başladığı noktasının burun ucu olarak seçilmesi ve kullanılması ile oluşturulan uygulamadır. Göz kaslarının kuvvetlenmesi yanında, konsantrasyonun artırılması ve tek noktaya odaklanabilmenin süreklilik kazanması amacıyla kullanılır. Uygulama tamamen öğrenildiğinde hareket mümkün olduğu kadar yavaşlatılarak, nefesle tam bir uyum içinde olması sağlanmalıdır. Bu şekildeki çalışma, diğer faydalarının yanında sinir sisteminin direnç kazanması, panik duygusunun yenilmesi, stresten uzaklaşılması amacına yönelik olarak da uygulanabilir.

    Çalışmalar sırasında en çok dikkat edilmesi gereken, başın orta noktada sabit durarak hareket etmemesidir. Hareketli olan parmağın sadece gözler tarafından kesintisiz şekilde bilinçle takip edilmesi gerekir. Hareketin sakin, kontrollü, mümkün olduğu kadar yavaş olarak uygulanması ilk zamanlar kişiye zor gelecektir ama nefes alış verişleri ile birleştirilmesi bu zorluğu bir noktaya kadar aşmakta yardımcı rol oynar.

    Çalışmamızı hareketli olan başparmağımızı burun ucundan uzaklaştırırken nefesimizi dışa vererek başlatalım ve nefes verme süremiz içinde ilk kısmı uygulayalım. Parmağımızı burun ucuna yaklaştırırken burnumuzdan göğsümüze nefes alalım ve bu işlemi nefes alma süresi içinde gerçekleştirelim. Bu çalışmaya alıştığımız ve belli bir düzen kurduğumuzda buna birde imajinasyon ekleyebiliriz. İmajinasyonun eklenmesi farklı duyumsamaların ortaya çıkmasına neden olmasının yanında zihinsel olarak daha sonra yapılacak bazı çalışmalara da hazırlık olması bakımından ayrı bir önem taşımaktadır. Buradaki imajinasyonumuz parmağımızı nefesimizin kuvveti ile kendimize çektiğimizi duyumsamamız olabilir.

    Çalışmaya başlamadan önce kullanılacak olan başparmağın tırnağı üzerine dikkati çekecek ve odaklanmayı kolaylaştıracak bir bellek konulması dikkatin parmak ucunda toplanmasını ve uygulamayı önemli ölçüde kolaylaştıracaktır.

 

    Hazırlık

Kullanacak olduğumuz elimizin başparmağı üzerine bir bellek koyalım.

Burun kanallarımızın açık olduğundan emin olalım

Dhyana-asana pozisyonlarından birisi ile oturalım

Omurgamızı ve başımızı tamamen dik hale getirelim

Başparmağı dik tutarak diğer parmakları yumruk yapalım

Diğer elimizi Jnana Mudra yapalım, el sırtını dizimizin üzerine yerleştirelim.

Düzenli ve sakin nefesler alarak konsantrasyonumuzu artıralım.

Pozisyonumuzu ayarladıktan sonra çalışmamıza başlıya biliriz.

 

    Çalışma

Dikkatimizi çalışacağımız parmağımızın ucundaki belekte toplayalım

Burnumuzdan göğsümüze yavaş yavaş derin bir nefes alalım

 

Nefesimizi yavaş yavaş dışa verelim

Nefes verişimize paralel olarak yumruğumuzu kolumuz dik oluncaya kadar ileriye uzatalım

Başımızı oynatmadan gözlerimizle başparmağımızı takip edelim

Dirseğimiz dik olduğunda konsantrasyonumuzu bozmadan nefesimizi tutalım.

Nefes tutma süremiz kadar Bekleyelim...

 

Nefesimizi yavaş yavaş burnumuzdan göğsümüze almaya başlayalım

Başımızı oynatmadan gözlerimizle başparmağımızı takip ederek burun ucumuza getirelim

Nefesimizi tutalım.

Nefes tutma süremiz kadar Bekleyelim...

 

Burnumuzdan nefesimizi dışa vererek çalışmayı yeniden başlatalım

 

Bu uygulamayı istediğimiz kadar tekrar edebiliriz.

 

     Bitirirken

Gözlerimizi kapatalım

Avuç içlerimizi birbirine sürterek ısınmalarını sağlayalım

Avuç içlerimizi çukurlaştıralım, parmaklarımızı kapatalım

Ellerimizi gözlerimizin üzerine koyalım.

Kirpiklerimizin avuç içlerimize deymemesine dikkat edelim

Sürtünmeden meydana gelen enerjinin gözlerimizi etkilemesine ve onları rahatlatmasına izin verelim.

Ellerimizin sıcaklığı geçinceye kadar bekleyelim...

                B H R U M A D H Y A       D R İ S H T İ 

                                 T R A T A K A

    Çalışmamızda parmağımızın hareket noktasının  Bhrumadhya olarak bilinen, iki kaşın arasında bir parmak kadar üst kısımda yer alan ve Ajna Chakra olarak adlandırılan enerji merkezinin dışa açılım noktasının, ( izdüşümünün, kshetram )  seçilmesi ve kullanılması ile oluşturulan uygulamadır.

    Göz kaslarının kuvvetlenmesi, çeşitli çalışmalarda kullanılan Simbhavi Mudra uygulamasına gözlerin alıştırılabilmesi yanında, konsantrasyonun artırılması ve süreklilik kazanması amacıylada uygulanabilir. Çalışma tamamen öğrenildiğinde hareket yavaşlatılarak, nefesle tam bir uyum içinde uygulanmalıdır. Bu şekilde çalışma diğer faydalarının yanında sinir sisteminin direnç kazanması, panik duygusunun yenilmesi amacına yönelik olarak da kullanılabilir.

    Çalışmalar sırasında en çok dikkat edilmesi gereken, başın orta noktada sabit durarak hareket etmemesi, hareketli olan parmağın sadece gözler tarafından kesintisiz şekilde takip edilmesi ve hareketin sakin, kontrollü, mümkün olduğu kadar yavaş olan nefes alış verişleri ile birleştirilmesidir

    Çalışmamızı, hareketli olan parmağımızı alın ortasından uzaklaştırırken nefesimizi dışa vererek başlatalım ve nefes verme süremiz içinde uygulayalım, parmağımızı alın ortasına yaklaştırırken nefes alalım ve nefes alma süresi içinde parmağımızı alın ortasına getirelim. Parmağımızı alın ortasına getirirken nefesimizle birlikte parmağımızı da içimize çektiğimizi hayal etmeye çalışalım, parmak ucunu, ya da parmak ucundan dışa taşan belleği belli belirsiz Bhrumadhya noktasına dokunduralım.

    Çalışmaya başlamadan önce kullanılacak olan başparmağın tırnağı üzerine dikkati çekecek ve odaklanmayı kolaylaştıracak bir bellek konulmalıdır.

    Bu uygulamayı konsantrasyonun yükseltilmesi ile gerçekleştirdiğimizde baş parmağımızın enerjisinin bu noktadan vücuda dâhil olduğunu, Bhrumadhya noktasının ısındığını ve duyumsanmasının arttığını, hatta parmak alın ortasına yaklaştıkça, parmak ucundaki enerji akımları ile alın ortasındaki enerji akımlarının birbirlerine doğru uzandığını his edebilmek mümkün olmaktadır. Burada başparmağın evrensel enerji akımları ve Surya Vaayu ile uyum içinde olduğunu hatırlamak gerekir. Bu enerji yakalanmaya başladığında diz üzerinde Jnana Mudra pozisyonunda tutulan el, diğer elle birlik de Surya Mudra pozisyonuna getirilmeli, gözler kapatılmalı, dikkat Bhrumadhya noktasında toplanmalı ve çalışma şekli Trataka' dan çıkartılmalı daha yavaş ve derin nefesler alınarak meditasyon aşamasına geçilmedir.

    Meditasyon aşamasında duyumsamalar farklı olsa da genelde Buhrumadhya noktasının ısındığı, bu noktadan içe ya da dışa doğru enerji akımlarının yayıldığı duyumsanabilmektedir. Dışa yayılan enerji akımlarının renk tayfı şeklinde olduğu his edilebilir, bu enerjinin kuvvetlendirilerek düşüncelerle yüklenmesi mümkün görülmektedir. İçe doğru giren enerjinin Ajna Cakra' ya ulaştığı, bu noktadan tüm baş bölgesine, özelliklede beyin korteksine ve spinal sinir üzerine yayıldığı duyumsanabilmektedir.

    Her ne kadar bu duyumsamalar ortaya çıksa, hem fiziksel bedende, hem de içsel yapımızda kullanabileceğimiz bir enerji yükselişi duyumsansa da çalışmamızın buradaki amacının sadece gözler üzerindeki fiziksel etkileri için yapılan bir uygulama olduğu hatırlanmalı ve bu çerçeve içinde kalmaya gayret edilmelidir.

 

    Hazırlık

Kullanacak olduğumuz elimizin başparmağı üzerine bir bellek koyalım.

Burun kanallarımızın açık olduğundan emin olalım

Dhyana-asana pozisyonlarından birisi ile oturalım

Omurgamızı ve başımızı tamamen dik hale getirelim

Başparmağı dik tutarak diğer parmakları yumruk yapalım

Diğer elimizi Jnana Mudra yapalım, el sırtını dizimizin üzerine yerleştirelim.

Dikkatimizi hareket edecek olan başparmağımızda toplayalım

Düzenli ve sakin nefesler alarak konsantrasyonumuzu artıralım

Pozisyonumuzu ayarladık dan sonra çalışmamıza başlayabiliriz.

 

    Çalışma

Dikkatimizi çalışacağımız parmağımızın ucundaki belekte toplayalım

Burnumuzdan göğsümüze yavaş yavaş derin bir nefes alalım.

 

Nefesimizi dışa verelim

Nefes verişimize paralel olarak yumruğumuzu kolumuz dik oluncaya kadar ileriye uzatalım

Başımızı oynatmadan gözlerimizle başparmağımızı takip edelim

Dirseğimiz dik olduğunda konsantrasyonumuzu bozmadan nefesimizi tutalım

Nefes tutma süresi kadar Bekleyelim...

 

Nefesimizi yavaş yavaş burnumuzdan göğsümüze almaya başlayalım

Başımızı oynatmadan gözlerimizle başparmağımızı takip ederek alın ortasına getirelim

Nefesimizi tutalım

Nefes tutma süresi kadar Bekleyelim...

 

Burnumuzdan nefesimizi dışa vererek çalışmayı yeniden başlatalım

Çalışmayı istediğimiz kadar tekrar edelim.

 

     Bitirirken

Gözlerimizi kapatalım

Avuç içlerimizi birbirine sürterek ısınmalarını sağlayalım

Avuç içlerimizi çukurlaştıralım, parmaklarımızı kapatalım

Ellerimizi gözlerimizin üzerine koyalım.

Kirpiklerimizin avuç içlerimize deymemesine dikkat edelim

Sürtünmeden meydana gelen enerjinin gözlerimizi etkilemesine ve onları rahatlatmasına izin verelim.

Ellerimizin sıcaklığı geçinceye kadar bekleyelim........

 

                         UBHAYA      JATR      TRATAKA

    Çalışmamızın isim anlamına baktığımızda  " ikisine de konsantre olmak, ikisine de bakmak "  anlamına geldiğini görebiliriz.

    Çalışma, konsantrasyon yanında farkındalığıda geliştirmek ve zihni iki ayrı noktaya yoğunlaştırabilmek amacıyla uygulanan Trataka çeşididir.

    İlk çalışmalarımızda çok kolay olduğunu, ya da çok zor olduğunu düşünebiliriz. Konsantrasyonumuzun yeterli olmaması çalışmayı zor olarak nitelendirmemize sebep olacaktır. Çünkü yeterli konsantrasyon temin edilmediğinde ellerimizi takip etmemizde kesintiler meydana gelecek, dikkatimiz bazen bir elimizde bezende diğer elimizde yoğunlaşacak, zihin iki parmak arasında gelgitler yaşayacak ya da parmakları takip işleminden tamamen vaz geçecektir. Oysa çalışmadan istenilen her iki eldeki konsantrasyonunda eşit seviyede olması ve bunun son noktaya kadar kesintisiz uygulanabilmesidir.

    Yine konsantrasyonumuzun yetersiz olmasına bağlı olarak, bizim yapmış olduğumuz çalışmada yoğunlaşmalarımızın kesik kesik olduğunun dahi farkına varmamamıza, ya da bunu umursamayarak çalışmayı hafife almamıza neden olarak uygulamayı çok kolay olarak kabul etmemize sebep olacaktır.

    Eski metinler Trataka çalışmalarının üç ay gibi uzun bir süre uygulanmasından sonra konsantrasyonun ve farkındalığın gelişerek istenilen düzeye gelebileceğini ve zihinsel olarak görme alanı içine giren her şeyin farkındalığına erişilebileceğini söylemektedirler.

    Farkındalığın geliştirilmesi ile Yoga nın ve geleneksel Trataka nın amacının dışında da olsa elde edilen kazanımlarla görme alanımız genişleyecek, düzenli çalışmalar neticesinde görme alanımız içine giren her şey daha kolay fark edilerek algılanacak ve zihin iki ayrı noktayı takip edebilmeyi öğrenebilecektir.

    Bu gelişim düzeyine erişildiğinde, bir şeyi görmenin muhakkak başımızı çevirerek ona bakmak anlamını taşımadığı anlaşılır. Görme alanımız içine giren her şeyi görebilmek, farkında olabilmek veya his edebilmek mümkündür. O noktaya bakmasak bile konsantrasyonumuzun o nokta üzerinde yoğunlaşması bizim onu fark edebilmemize, görmemize ve takip edebilmemize olanak sağlayacaktır.

    İlk başlarda çalışmalarımızın pratikte bize herhangi bir faydası yokmuş gibi algılansa da düzenli tekrarlar neticesinde hem konsantrasyonun arttığı, hem de görme alanının genişlediği muhakkak his edilir.

    Çalışmalar sırasında zihinsel dalgalanmaların durulmuş olması, konsantrasyonun kaybedilmemesi ve sabırla çalışılması önemlidir.

    Çalışmaya başlamadan evvel başparmaklarımızın tırnakları üzerine ve karşımıza göz hizasına gelecek şekilde dikkatimizi çekecek birer bellek koyalım.

    Çalışmada ellerimizi bir nefes alış süresi içinde yanlara açalım ve bir nefes veriş süresi içinde yine orta noktaya getirelim. Nefes alma verme süresini kendimiz ayarlayarak bu süreyi gittikçe uzatmaya çalışalım. Bu hem nefesin kontrolünü, hem de zihnin kontrolünü sağlamak için bize yol gösterecektir.   

Çalışma süresince gözlerimizi önümüze koyduğumuz bellek noktasından ayırmayalım. Ellerimizin yanlara açılma süresi içinde tüm dikkatimizi ikiye ayırarak her iki elimizin başparmaklarında yer alan belleklerin farkında olalım ve onları görebildiğimiz son noktaya kadar zihinsel olarak takip edelim.

 

    Hazırlık

Her iki elimizin başparmaklarına ve tam karşımıza, göz hizasına gelecek şekilde birer bellek koyalım.

Burun kanallarımızın açık olduğundan emin olalım

Dhyana-asana pozisyonlarından birisi ile oturalım

Omurgamızı ve başımızı tamamen dik hale getirelim

İki kolumuzu da dirsekleri dik olacak şekilde öne uzatalım

Başparmakları dik tutarak diğer parmakları yumruk yapalım

Parmaklarımızı göz hizasına kaldıralım

Dikkatimizi başparmaklarımız arasından gördüğümüz bellek noktasında toplayalım

Pozisyonumuzu oluşturduktan sonra çalışmamıza başlayabiliriz...

.

    Çalışma

Burnumuzdan göğsümüze yavaş yavaş nefes almaya başlayalım

Nefes almamıza paralel olarak her iki yumruğumuzu dirseklerimiz dik olarak ayrı yönlere doğru açalım

Başımızı ve göz bebeklerimizi oynatmayalım

Yumruklarımızı, başparmaklarımızdaki bellekleri son gördüğümüz

noktaya kadar takip edelim

Nefes tutma aüremiz kadar Bekleyelim...

 

Nefesimizi burnumuzdan yavaş yavaş dışa verelim

Nefesimize paralel olarak yumruklarımızı ilk durdukları orta noktaya getirelim.

Nefes tutma süresi kadar Bekleyelim...

Burnumuzdan göğsümüze nefes almaya başlayarak çalışmayı tekrar edelim ve istediğimiz kadar sürdürelim.

 

    Bitirirken

Gözlerimizi kapatalım

Avuç içlerimizi birbirine sürterek ısınmalarını sağlayalım

Avuç içlerimizi çukurlaştıralım, parmaklarımızı kapatalım

Ellerimizi gözlerimizin üzerine koyalım.

Kirpiklerimizin avuç içlerimize deymemesine dikkat edelim

Sürtünmeden meydana gelen enerjinin gözlerimizi etkilemesine ve onları rahatlatmasına izin verelim.

Ellerimizin sıcaklığı geçinceye kadar bekleyelim........

 

           J  Y  O  T  H  İ

    Mum ışığı kullanılarak yapılan çalışmalar Jyothi adı altında toplanmaktadırlar. Trataka çalışmalarının amacını burada bir sefer daha kısaca tekrar edelim.

    Trataka çalışmaları göz kaslarının kuvvetlendirilmesi yanında bir obje üzerine yapılacak konsantrasyon çalışmalarına başlangıç olması ve ruhsal bir sakinlik elde edilmesi, duyguların durulması, iç dünyanın çözülmesi açısından önemlidir. Özellikle Jyothi Trataka olarak adlandırılan geleneksel Trataka çalışması İmajinasyonun ve meditasyon çalışmalarının başlangıç aşaması olarak kabul edilmektedir.

    Çalışmaya başlamadan önce yapacağımız hazırlık da, çalışılacak odanın ne çok sıcak nede çok soğuk olmamasına özen göstermek yanında odanın içinde durgun bir havanın olmasına dikkat etmek gerekir.

    Oturduğumuz noktadan bir ya da iki metre kadar uzağa, göz hizasına kadar yükseltilmiş bir mum koyalım. Mum alevinin titrek olmaması gerekir, bu nedenle de mumun konulduğu nokta hava cereyanlarına maruz kalmamalıdır. Mumun arkasında kalan panonun siyah ya da kahverengi renkte olması, çalışacağımız yerin karanlık olmaması, ancak loş olması çalışmadan daha iyi netice almamızı sağlayacak, gözlerimizin erken yorulmasını ve yaşarmasını önleyecektir.

    Jyothi Trataka uygulamasında ellerin tutuş şekli diğer uygulamalardan ayrılır. Diğer uygulamalarda ellerle diz kapakları tutularak ya da Jnana Mudra uygulayarak çalışma yapılmaktadır. Jyothi Trataka' da ise eller  Dhyana Gyan Mudra pozisyonunda göbek yada göğüs önüne yerleştirilir. Burada önce Gyan Mudra, sonrada Dhyana Gyan Mudra hakkında bilgi verelim.

    Gyan-Mudra

    İlk önce parmaklarımızı  Gyan Mudra  pozisyonuna getirelim. İşaret parmağının ucunu, başparmağın ucuna deydirelim. Kişisel düşüncelerimizi aşıp evrensel düşünceye varmak istediğimizi belli edelim. Elin bu şekilde tutulması Jnana Mudra, Dharma Mudra, gibi başka isimlerle de anılmaktadır. Daha evvel Jnana Mudra konusunda teferruatlı bilgi verdiğimizden burada bunu bir daha tekrar etmeyelim

Dhyana Gyan Mudra

    Sağ elimizin üç parmağını sol elimizin içine koyalım, işaret parmaklarının sırt kısımlarını birbirine yapıştıralım, başparmaklarımızın uçlarını baskı yapmadan birbirine deydirelim. Ellerimizin iç içe konulması Dhyana Mudra,  meditasyon çalışması yaptığımızı belli etmektedir.

    Dhyana Gyan Mudra 

    Ellerimizin bu şekilde tutulması  Dhyana  Gyan Mudra olarak adlandırılır. Kişisel düşüncelerimizi aşarak, evrensel düşünceye ulaşmak için meditasyon çalışması yaptığımızı evrenin enerjisini fark etmeye çalıştığımızı belli etmektedir.

    Ellerimizi bu şekli ile göbek deliğimizin önüne yerleştirelim. Birbiri içine konulmuş olan ellerimizin omurga üzerindeki iz düşümü Swadhistana Chakra olarak adlandırılan karın enerji merkezinde olmaktadır. Tüm bu çabalar bizim fiziksel olarak çalışmaya hazırlandığımızı ve bu çalışmayı kabul ettiğimizi ortaya koyar. ( Fiziksel İnkantasyon )

    Burada mum ışığı ile yapacağımız çalışmaları sıralayalım:

1 =  Ardha Mukha Trataka

2 =  Ardha Adho Trataka

3 =  Adho Mukha Trataka

4 =  Jyothi Trataka  

                                                                               

                        ARDHA    MUKHA   TRATAKA

    Çalışmamızın adının Sanskrit dilindeki anlamına baktığımızda   " ardha "  yarım,  "  mukha  "  yukarıya yükseltmek,  "  trataka "  dik bakış, anlamlarını taşıdığını görürüz,  buna uygun olarak çalışmamıza  " Yukarıya yarım dik bakış  "  adını verebiliriz.

    Bu çalışmada göz kaslarının kuvvetlendirilmesini hedef alınmakta, nefesimiz ile hareketimizi birleştirerek uygulamamız istenilmektedir. Nefesin ve çalışmanın birleştirilmesi bir noktada konsantrasyon çalışmalarına da ilk adım niteliğindedir. Zihnin dalgalanmalardan kurtarılması ölçüsünde konsantrasyonda başarı şansı artacaktır.

    Çalışmaya başlamadan evvel oturacağımız noktanın iki ila üç metre kadar uzağına alevi göz hizamıza gelecek şekilde yükseltilmiş bir mum koyalım. Mum alevinin titrek olmamasına dikkat edelim.

 

Hazırlık

Burun kanallarımızın açık olduğundan emin olalım

Dhyana-asana pozisyonlarından birisi ile oturalım

Omurgamızın ve başımızın dik olmasına dikkat edelim.

Ellerimizi dizlerimizin üzerine, avuç içlerimiz dizlerimize gelecek şekilde yerleştirerek dizlerimizi kavrayalım.

Vücudumuzu tamamen serbest bırakalım

Gözlerimizi sıkmadan kapatalım

Burnumuzdan göğsümüze düzenli nefesler alalım

Zihnimizi sakinleştirdiğimizde çalışmaya başlayalım

 

Çalışma

Burnumuzdan göğsümüze sessiz bir nefes alalım

Gözlerimizi bir metre kadar önümüze bakarak açalım

 

Nefes verelim

Nefes verirken gözlerimizi bir çizgi üzerinden hareket ettirerek mum ışığına kaldıralım

 

Nefes alalım

Nefes alma süresince mum ışığının orta noktasına yoğunlaşalım

 

Nefes verelim

Nefes verme süresince gözlerimizi mum ışığından ayırmadan başımızı öne egelim,  çenemizi göğsümüze bastıralım.

 

Nefes tutalım.

Nefes tutma süremiz kadar Bekleyelim...

 

Nefes alalım

Gözlerimizi mum ışığından ayırmadan başımızı dik duruma getirelim

 

Nefes Tutalım

Gözlerimizi kapatarak nefes tutma süremiz kadar Bekleyelim...

 

Nefes verelim

Nefes verirken başımızı öne eğelim                    

Çalışmayı istediğimiz kadar devam ettirelim.

 

Bitirirken

Gözlerimizi kapatalım

Avuç içlerimizi birbirine sürterek ısınmalarını sağlayalım

Avuç içlerimizi çukurlaştıralım, parmaklarımızı birleştirelim

Ellerimizi gözlerimizin üzerine kapatalım.

Kirpiklerimizin avuç içlerimize deymemesine dikkat edelim

Sürtünmeden meydana gelen enerjinin gözlerimizi etkilemesine ve onları rahatlatmasına izin verelim.

Ellerimizin sıcaklığı geçinceye kadar bekleyelim...

 

               ARDHA      ADHO     TRATAKA

    Çalışmamızın adının Sanskrit dilindeki anlamına baktığımızda " ardha " yarım, "  adho  " aşağıya, "  trataka "  dik bakış, anlamlarını taşıdığını görürüz,  buna uygun olarak çalışmamıza  " Aşağıya yarım dik bakış  "  adını verebiliriz.

    Bu çalışmada diğeri gibi göz kaslarının kuvvetlendirilmesini hedef almakta, nefesimiz ile hareketimizi birleştirerek uygulamamız istenilmektedir. Nefesin ve çalışmanın birleştirilmesi bir noktada konsantrasyon çalışmalarına da ilk adım niteliğindedir. Zihnin dalgalanmalardan kurtarılması ölçüsünde konsantrasyonda başarı şansı artacaktır.

    Çalışmaya başlamadan evvel oturacağımız noktanın  iki ila üç metre kadar uzağına alevi göz hizamıza gelecek şekilde yükseltilmiş bir mum koyalım. Mum alevinin titrek olmamasına dikkat edelim.

 

    Hazırlık

Burun kanallarımızın açık olduğundan emin olalım

Dhyana-asana pozisyonlarından birisi ile oturalım

Omurgamızın ve başımızın dik olmasına dikkat edelim.

Ellerimizi dizlerimizin üzerine, avuç içlerimiz dizlerimize gelecek şekilde koyarak dizlerimizi kavrayalım.

Vücudumuzu tamamen serbest bırakalım

Gözlerimizi sıkmadan kapatalım

Burnumuzdan göğsümüze düzenli nefesler alalım

Zihnimizi sakinleştirdiğimizde çalışmaya başlayalım

 

    Çalışma

Burnumuzdan göğsümüze sessiz bir nefes alalım

Gözlerimizi bir metre kadar önümüze bakarak açalım

 

Nefes verelim

Nefes verirken gözlerimizi bir çizgi üzerinden hareket ettirerek mum ışığına kaldıralım

 

Nefes alalım

Nefes alma süresince mum ışığının orta noktasına yoğunlaşalım

 

Nefes verelim

Nefes verme süresince başımızı en geri noktaya bastıralım, gözlerimizin mum ışığında olmasına dikkat edelim

 

Nefes tutalım

Nefes tutma süresmiz kadar Bekleyelim...

 

Nefes alalım

Gözlerimizi mum ışığından ayırmadan başımızı dik duruma getirelim

 

Nefes Tutalım

Gözlerimizi kapatarak nefes tutma süremiz kadar Bekleyelim...

 

Nefes verelim

Nefes verirken başımızı öne eğelim

Çalışmayı istediğimiz kadar devam ettirelim.

 

Bitirirken

Gözlerimizi kapatalım

Avuç içlerimizi birbirine sürterek ısınmalarını sağlayalım

Avuç içlerimizi çukurlaştıralım, parmaklarımızı birleştirelim

Ellerimizi gözlerimizin üzerine kapatalım.

Kirpiklerimizin avuç içlerimize deymemesine dikkat edelim

Sürtünmeden meydana gelen enerjinin gözlerimizi etkilemesine ve onları rahatlatmasına izin verelim.

Ellerimizin sıcaklığı geçinceye kadar bekleyelim...

 

                       ADHO      MUKHA      TRATAKA

    İsmin Sanskrit dilindeki anlamına baktığımızda  " adho "   aşağıya çevirmek,  " mukha "  yukarıya yükseltmek,  " trataka " dik bakış anlamlarına geldiğini görebiliriz. Bunlara bağlı olarak çalışmamızın isim anlamının da  " Dikkatli bakışlarımızı aşağıya ve yukarıya çevirmek "  olarak anlamlandırabiliriz.

    Bu çalışmada aynı şekilde göz kaslarının kuvvetlendirilmesini hedef almakta, nefesimiz ile hareketimizi birleştirerek uygulamamız istenilmektedir. Nefesin ve çalışmanın birleştirilmesi bir noktada konsantrasyon çalışmalarına da ilk adım niteliğindedir. Zihnin dalgalanmalardan kurtarılması ölçüsünde konsantrasyonda başarı şansı artacaktır.

    Çalışmaya başlamadan evvel oturacağımız noktanın iki ila üç metre kadar uzağına alevi göz hizamıza gelecek şekilde yükseltilmiş bir mum koyalım. Mum alevinin titrek olmamasına dikkat edelim. Çalışmayı istersek sesli nefes alarak, ( Ujjayi ), istersek sessiz nefesler alarak uygulayabiliriz

 

Hazırlık

Burun kanallarımızın açık olduğundan emin olalım

Dhyana-asana pozisyonlarından birisi ile oturalım

Omurgamızın ve başımızın dik olmasına dikkat edelim.

Ellerimizi dizlerimizin üzerine, avuç içlerimiz dizlerimize gelecek şekilde koyarak dizlerimizi kavrayalım.

Vücudumuzu tamamen serbest bırakalım

Gözlerimizi sıkmadan kapatalım

Burnumuzdan göğsümüze düzenli nefesler alalım

Zihnimizi sakinleştirdiğimizde çalışmaya başlayalım

 

Çalışma

Burnumuzdan göğsümüze sessiz bir nefes alalım

Gözlerimizi bir metre kadar önümüze bakarak açalım

 

Nefes verelim

Nefes verirken gözlerimizi bir çizgi üzerinden hareket ettirerek mum ışığına kaldıralım

 

Nefes alalım

Nefes alma süresince mum ışığının orta noktasına yoğunlaşalım

 

Nefes verelim

Nefes verme süresince başımızı öne eğelim, gözlerimiz mum ışığında çenemizi göğsümüze bastıralım

 

Nefes tutalım

Nefes tutma süremiz kadar Bekleyelim...

 

Nefes alalım

Gözlerimizi mum ışığından ayırmadan başımızı dik duruma getirelim

 

Nefes verelim

Nefes verme süresince başımızı en geri noktaya bastıralım, gözlerimizin mum ışığından ayrılmamasına dikkat edelim

 

Nefes tutalım

Nefes tutma süremiz kadar Bekleyelim...

 

Nefes alalım

Gözlerimizi mum ışığından ayırmadan başımızı dik duruma getirelim

 

Nefes Tutalım

Gözlerimizi kapatarak Bekleyelim...

 

Nefes verelim

Nefes verirken başımızı öne eğelim

Çalışmayı istediğimiz kadar devam ettirelim.

 

Bitirirken

Gözlerimizi kapatalım

Avuç içlerimizi birbirine sürterek ısınmalarını sağlayalım

Avuç içlerimizi çukurlaştıralım, parmaklarımızı kapatalım

Ellerimizi gözlerimizin üzerine koyalım.

Kirpiklerimizin avuç içlerimize deymemesine dikkat edelim

Sürtünmeden meydana gelen enerjinin gözlerimizi etkilemesine ve onları rahatlatmasına izin verelim.

Ellerimizin sıcaklığı geçinceye kadar bekleyelim...

 

                        J Y O T H İ         T R A T A K A  

                          ( Geleneksel Trataka )

                        Mum ışığına odaklanmak

    " Jyotr ,  Jyothi "   kelime anlamı olarak ışık demektir. Buna göre çalışmamıza ışığa odaklanmak diyebiliriz. Çalışma, Trataka uygulamaları arasında en çok bilinen ve en çok kullanılandır.

    Çalışmamızda mum ışığına bakma süremizi gözlerimizin yorulma süresi ile belirleyelim ve çalışma boyunca burnumuzdan göğsümüze bizi rahatsız etmeyecek yüzeysel, sakin ve düzenli nefesler alalım. Göz bebeklerimizi oynatmayalım, göz bebeklerinin oynatılması yükseltilmesi istenilen konsantrasyonun bozulmasına neden olacaktır.

    Çalışmamızda kendimizi rahat his edeceğimiz meditasyon oturuşlarından bir tanesini kullanalım, ellerimizi Dhyana Gyan Mudra pozisyonunda göbeğimizin önüne yerleştirelim, çalışma boyunca burnumuzdan göğsümüze ritmik, fazla derin olmayan, sakin nefesler alalım. Gözlerimizi kapatacağımızda göz kapaklarımızı sıkmamaya, doğal hali ile kapanmalarına dikkat edelim. Mum ışığına odaklandığımızda ve gözlerimizi kapattığımızda ondan başka bir şey düşünmeyelim.

Mum alevine bakma süremizi kendimiz ayarlayalım.

    Gözlerimizi kapattığımızda mum alevini kapalı gözlerimizin arkasında zihinsel olarak yeniden görmeye çalışalım. İlk çalışmalarda bu gerçekleşmeye bilir, bazen beyaz bir siluet halinde görebilmek, bazen flu bir ışık halinde fark edebilmek mümkündür. Çalışmalar ilerledikçe görülen objenin şekillendiği, birebir mum alevi ile aynı renk karakterlerini yansıttığı fark edilecektir. Düzenli çalışmalarla bu duyumsama yakalanmalıdır.

    Çalışmaya başlamadan evvel bu çalışmadan beklentimizi ortaya koyan niyetimizi belli edelim                           

     ( İnkantasyon ):::   Mum alevine odaklanarak pozitif düşüncelerim ile onu birleştireceğim, zihnimde şekillenerek detaylanmasını sağlayacağım.

 

Hazırlık

Burun kanallarımızın açık olduğundan emin olalım

Dhyana-asana pozisyonlarından birisi ile oturalım

Ellerimizi Dhyana Gyan Mudra pozisyonunda yerleştirelim

Başımızın ve omurgamızın dik olmasına dikkat edelim.

          Böylece Nadi  adı ile anılan enerji kanallarının dikliğini sağlayalım.

Vücudumuzu ve aklımızı tamamen serbest bırakalım

Gözlerimizi sıkmadan kapatalım

Burnumuzdan göğsümüze düzenli ritmik nefesler alalım

Çalışma boyunca nefesimizin ritmini bozmayalım

Bu hazırlıklardan sonra çalışmamıza başlayabiliriz...

 

Çalışma

Gözlerimizi bir metre önümüze bakarak açalım

Gözlerimizi zihinsel bir çizgi üzerinde hareket ettirerek yavaş yavaş mum ışığına doğru kaldıralım

Tüm dikkatimizi mum alevinin meydana getirdiği çemberin orta noktasında, mum fitilinin ucunda toplayalım.

 

Göz bebeklerini oynatmamaya dikkat edelim.

Düzenli, sakin, burundan göğüse fazla derin olmayan nefes alışlarla Bekleyelim...

           Alevin çevresinde oluşan halkayı, renk değişimlerini mumun siyah renk almış fitilini fark edelim.

Kendimizi mum alevinin dinginliğine kaptıralım

Aklımıza takılan düşünceler üzerinde durmayalım

Dudaklarımıza yumuşak bir gülümseme yerleştirelim

Kaygılarımızdan uzaklaştığımızı duyumsayalım

Vücudumuzu gevşetelim

Zihnimizi gevşetelim

Hafiflediğimizi his edelim

         Bakma süremizi kendimiz ayarlayalım.

 

Gözlerimizi kapatalım

Kapalı gözlerimizin önünde mum ışığını görmeye devam edelim  ( İmajinasyon )

Nefes düzenimizi bozmadan Bekleyelim...

                                                                  

Bitirirken

Gözlerimizi kapatalım

Avuç içlerimizi birbirine sürterek ısınmalarını sağlayalım

Avuç içlerimizi çukurlaştıralım, parmaklarımızı birleştirelim

Ellerimizi gözlerimizin üzerine kapatalım.

Kirpiklerimizin avuç içlerimize değmemesine dikkat edelim

Sürtünmeden meydana gelen enerjinin gözlerimizi etkilemesine ve onları rahatlatmasına izin verelim.

Ellerimizin sıcaklığı geçinceye kadar bekleyelim...

 

Çalışmamızı basit objelerle deneyelim

A   ==   Siyah ve beyaz renklerden meydana gelmiş objeler kullanarak çalışmayı tekrarlayalım.

B   ==   Enerji merkezlerinin renklerini yansıtan renkler kullanarak çalışmayı tekrarlayalım.

C  ==    Karışık renklerden meydana gelmiş objeler kullanarak çalışmayı tekrarlayalım.